źródło: sieć
Otóż postanowiłam przyjrzeć się bliżej właściwościom pomidorów i ot co znalazłam:
Pomidory do Polski przywędrowały wraz z królową Boną.
źródło: sieć
Cenny likopenPomidory, tak jak wszystkie warzywa psiankowe mają swoich przeciwników. Z powodu niewielkich ilości trujących alkaloidów, które zawierają te warzywa, zarzuca się im przede wszystkim niekorzystny wpływ na gospodarkę wapniową organizmu, co może pogarszać stan chorobowy przy artretyzmie, osteoporozie, miażdżycy (zwapnienie naczyń) oraz nadciśnieniu i chronicznym bronchicie. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę ogromne ilości likopenu, zawartego w pomidorach, warto pomidory gościć na naszych stołach jak najczęściej. Likopen to antyutleniacz, cechujący się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Chroniąc nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, likopen tym samym chroni nasz organizm przed nowotworami,
źródło: sieć
FAKTY:
• Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit.
• Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy z sosem pomidorowym częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%.
• Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek.
• Przetwory z pomidorów mają również lecznicze właściwości przy raku z przerzutami.
• Pomidory z upraw ekologicznych zawierają trzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych
• Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
• Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych.
• Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich wartości odżywczych. A ponadto likopenu jest więcej w takich przetworach niż w świeżych owocach. Dodatkowo oliwa często dodawana do nich zwiększa przyswajalność likopenu.
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Wartość energetyczna | 15 kcal |
Białko | 0,9 g |
Tłuszcz ogółem | 0,2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,05 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,02 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,12 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 3 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 76 mg |
Węglowodany | 3,6 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
Witamina A | 833 I.U. |
Witamina D | ~ |
Witamina E | 1,2 mg |
Witamina K | 7,9 µg |
Witamina C | 23 mg |
Witamina B1 | 0,06 mg |
Witamina B2 | 0,04 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,00 mg |
Witamina B6 | 0,08 mg |
Kwas foliowy | 15 µg |
Witamina B12 | 0,0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,09 mg |
Wapń | 9 mg |
Żelazo | 0,5 mg |
Magnez | 8 mg |
Fosfor | 21 mg |
Potas | 282 mg |
Sód | 8 mg |
Cynk | 0,17 mg |
Miedź | 0,06 mg |
Selen | 0,0 µg |
Cholesterol | 0,0 mg |
Fitosterole | 7,0 mg |
Na podstawie artykułu: www.cyberbaba.pl
Opracowanie: http://www.odzywianie.info.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie komentarza, pozdrawiam:)