wtorek, 21 sierpnia 2012

w roli głównej- pOmidor

Pomidory, to warzywa, które bardzo często można spotkać na naszych stołach, lodówkach, czy koszykach z zakupami. Do nie dawna pomidory pełniły funkcję bardziej ozdobników czy dodatków do kanapek. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie są jego wartości odżywcze i co dobrego robi dla naszego zdrowia robi jedzenie pomidorów?!
źródło: sieć


 Otóż postanowiłam przyjrzeć się bliżej właściwościom pomidorów i ot co znalazłam:

Pomidory do Polski przywędrowały wraz z królową Boną.

źródło: sieć

Wartość odżywcza pomidoraPomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze. Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca. Zaleca się je szczególnie młodzieży i dzieciom w czasie intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na nienormowane stolce i zaparcia. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.


Cenny likopenPomidory, tak jak wszystkie warzywa psiankowe mają swoich przeciwników. Z powodu niewielkich ilości trujących alkaloidów, które zawierają te warzywa, zarzuca się im przede wszystkim niekorzystny wpływ na gospodarkę wapniową organizmu, co może pogarszać stan chorobowy przy artretyzmie, osteoporozie, miażdżycy (zwapnienie naczyń) oraz nadciśnieniu i chronicznym bronchicie. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę ogromne ilości likopenu, zawartego w pomidorach, warto pomidory gościć na naszych stołach jak najczęściej. Likopen to antyutleniacz, cechujący się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Chroniąc nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, likopen tym samym chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardu dowodzą, że likopen zawarty w pomidorach jest skuteczną ochroną przed rakiem prostaty. Okazało się, że u mężczyzn, którzy spożywali 10 porcji pomidorów w tygodniu lub 10 kawałków pizzy, ryzyko zachorowań na raka prostaty spadło o 45%. Ale korzyści ze spożywania likopenu nie są ograniczone tylko do prostaty. Włoscy naukowcy wykazali, że osoby konsumujące 7 porcji surowych pomidorów tygodniowo, zmniejszają ryzyko raka jelita grubego i żołądka o 60%. Izraelscy naukowcy natomiast odkryli, że likopen jest silnym hamulcem rozwoju nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium a naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowiedli, że pomidory zwiększają zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym. Obecnie próbują stwierdzić, czy spożywanie tych warzyw chroni również przed groźniejszymi chorobami, takimi jak rak skóry. Są również doniesienia, że pomidory, dzięki likopenowi chronią oczy przed degeneracją plamki żółtej. Likopen pomidorów ponadto pomaga zachować dłużej aktywność osobom starszym.

źródło: sieć


FAKTY:

• Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit.
• Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy z sosem pomidorowym częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%.
• Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek.
• Przetwory z pomidorów mają również lecznicze właściwości przy raku z przerzutami.
• Pomidory z upraw ekologicznych zawierają trzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych
• Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
• Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych.
• Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich wartości odżywczych. A ponadto likopenu jest więcej w takich przetworach niż w świeżych owocach. Dodatkowo oliwa często dodawana do nich zwiększa przyswajalność likopenu.





SkładnikZawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna15 kcal
Białko0,9 g
Tłuszcz ogółem0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,05 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,02 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,12 g
Kwasy tłuszczowe omega-33 mg
Kwasy tłuszczowe omega-676 mg
Węglowodany3,6 g
Błonnik pokarmowy1,2 g
Witamina A833 I.U.
Witamina D~
Witamina E1,2 mg
Witamina K7,9 µg
Witamina C23 mg
Witamina B10,06 mg
Witamina B20,04 mg
Witamina B3 (PP)1,00 mg
Witamina B60,08 mg
Kwas foliowy15 µg
Witamina B120,0 µg
Kwas pantotenowy0,09 mg
Wapń9 mg
Żelazo0,5 mg
Magnez8 mg
Fosfor21 mg
Potas282 mg
Sód8 mg
Cynk0,17 mg
Miedź0,06 mg
Selen0,0 µg
Cholesterol0,0 mg
Fitosterole7,0 mg
Na podstawie artykułu: www.cyberbaba.pl


Opracowanie: http://www.odzywianie.info.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie komentarza, pozdrawiam:)